Alle merken
- 3Action
- Airolube
- Amacx
- Amp Human
- ARCh Max
- Barebells
- Bio Yuga
- Beet It
- BES-T
- Beta Fuel
- BOOOM
- BORN
- BOVelo
- Boeshield
- Bragg
- BRL
- BYE!
- CloseTheGap
- CLIF
- Compressport
- Concap
- Cyclon
- ESI Grips
- Etixx
- FIVE
- GoldNutrition
- HOLYSHOT
- INFINIT Nutrition
- INVIGOR8
- Klan-e
- Kwakzalver
- Lightning Endurance
- Lazer
- LEEZE
- Macna
- Maurten
- Maxim
- Medjool Plus
- Megmeister
- Motorex
- M0VE
- Mountaindrop
- MuleBar
- NamedSport
- Neapharma
- NUUN
- Oakley
- ODED
- Ozone Elite
- Park Tool
- Pearl Izumi
- PeptiPlus
- PowerBar
- PILLAR Performance
- Premax
- PRO
- QWIN
- Science in Sports
- Shimano
- Sportsbalm
- Squirrel’s Nut Butter
- Superheraw
- Tan of Oz
- Taste of Nature
- TeffInside
- TUNAP
- Vittoria
- Virtuoos
- WCUP
- Winaar Socks
- Xendurance
- X-Nutri
Voedingsplan Niek Raats CCC/UTMB
In een week die garant zal staan voor veel spektakel tussen de beste ultra trail runners ter wereld op de OCC (55km), CCC (100km) en UTMB (171km) tijdens de eerste UTMB World Series Finals zal ik aan de start staan van de middelste afstand, de CCC.
Vrijdag 1 september is het dan eindelijk zo ver; 100km en 6.000 hoogtemeters vanuit Courmayeur in Italië, via Champex-Lac in Zwitserland, naar Chamonix in Frankrijk. Een wedstrijd van deze omvang heeft een hele berg aan verschillende puzzels die gelegd moeten worden om het tot een succesvol einde te kunnen brengen; klimmen en dalen, het mentale aspect van de sport, materiaalkeuze, tempo (zowel snel, als rustig) en natuurlijk voeding. Die laatste is een puzzel waar ik zelf de laatste tijd veel op gefocust heb en die ik met ondersteuning van Lightning Endurance nu heb gelegd voor de CCC.
Alle producten van Lightning Endurance die ik uitgebreid getest heb.
Het leggen van de puzzel
Eind juli en begin augustus ben ik twee weken in de Vogezen en de Alpen geweest om te trainen in de bergen, het parcours te verkennen en alle producten van Lightning Endurance te testen. Het meest simpele was het testen van alle gelletjes, eerst kijken naar wat er in zit en daarna simpelweg alles een keer proberen tijdens het lopen. Hierna de gedachten los laten op de ervaringen en dan de ideeën uitproberen op de volgende training.
Al heel snel was duidelijk dat de High Energy gel een grote rol in mijn plannen zou gaan spelen, een enorme bron van calorieën en koolhydraten die prima smaakt en goed weg te krijgen is. Het plan voor de gelletjes was al snel duidelijk en daardoor heb ik er nog uitgebreid mee kunnen trainen. Ik heb tijdens het lopen altijd grote moeite om repen weg te krijgen, dus voor de repen was het vooral de smaken testen om te weten welke repen ik voor het lopen of op een verzorgingspost het beste kan nemen.
Wat ik persoonlijk veel interessanter vond om te testen was het drinken. Een deel van de calorieën vloeibaar binnen krijgen heeft voor mij altijd beter gewerkt dan gelletjes en water, dus dit ging ook een groot deel van mijn plan uitmaken. Kijkend naar de smaken en naar de samenstelling had ik in mijn hoofd al snel een hoop ideeën om uit te proberen. De Carboloader is smaakloos en van de Isotonic Drink Mix en de Endurance Mix had ik dezelfde smaken. De combinaties die ik in mijn hoofd had gingen allemaal over volledige porties zoals op de potten en de website beschreven staat. 1x Carboloader, 1x Isotonic, 1x Endurance, 1x Carboloader + 1x Isotonic, 1x Carboloader + 1x Endurance, 2x Carboloader + 1x Isotonic, 2x Carboloader + 1x Endurance, 1x Carboloader + 1x Isotonic + 1x Endurance, 1x Carboloader + 2x Isotonic, 1x Carboloader + 2x Endurance en 1x Isotonic + 1x Endurance. Een hele lijst aan alle opties die ik in mijn hoofd had en ook allemaal geprobeerd heb in een soft flask van een halve liter. De combinatie met een portie van alle drie de soorten ben ik in mijn hoofd al snel “lifesaver” gaan noemen omdat die alles bevat wat je maar nodig kan hebben en een bidon van een halve liter goed weg te krijgen is in het geval ik een dip in energie moet kunnen herstellen. Het valt helaas iets te zwaar om gedurende de hele race continu te blijven drinken. Waar de keuze uiteindelijk op wel op gevallen is lees je verder in dit verslag, zodra ik verder in ga op mijn voedingsplan tijdens de race.
De eerste helft
In mijn voedingsplan maak ik onderscheid tussen twee verschillende delen; het eerste stuk vanaf de start in Courmayeur tot aan de eerste verzorgingspost waar mijn crew (hierover later meer) zal staan in Champex-Lac op ongeveer 53km en het tweede stuk van Champex-Lac tot aan de finish in Chamonix. Onderweg naar de start zal ik een bidon “lifesaver” drinken, aangevuld met een Lightning Endurance reep in de bus en een High Energy gel ongeveer 20-30 minuten voor de start om er voor te zorgen dat ik vanaf de start al goed zit qua hydratatie en energie. Zodra het startschot klinkt zal ik qua drinken continu op hetzelfde ritme proberen te zitten. In een fles zal dan Carboloader met Isotonic Drink Mix zitten (1 portie elk) en in de andere fles zal dan Carboloader met Endurance Mix zitten (ook 1 portie elk). Omdat er in de eerste 53km geen punt is waar mijn crew mij spullen mag aangeven zal ik achterin mijn rugzak vooraf gemaakte zakjes hebben waar de precieze mix en hoeveelheid voor een fles zal zitten om op verzorgingsposten te kunnen bijvullen.
Hiernaast zal ik ook nog gebruik maken van gelletjes om de energie hoog te houden en voldoende koolhydraten binnen te krijgen. Hier ga ik gebruik maken van een mix van vijf soorten gelletjes; de High Energy gel, de Lemon/Lime Isotonic Energy gel, de Blackcurrant Isotonic Energy gel, de Mango Isotonic Energy gel en de Cherry Cafeine Energy gel. Het idee is om ieder half uur een gel te pakken, echter zal ik het volgende half uur geen pakken als ik een High Energy gel gepakt heb. De eerste vier soorten gels vallen onder dit ritme voor de hele eerste helft van de race. De cafeine gel zal ik alleen bij me hebben als noodvoorziening als ik een dip heb waar ik uit moet komen. Ieder half uur een gel klinkt als een strakke planning, dus hoe ga ik daar op letten? Ieder half uur zal er een melding op mijn horloge af gaan en zal er op de halve uren “Gelletje” zal staan en op ieder heel uur “Gelletje en drinken op”.
Tweede helft
In de basis zal de tweede helft hetzelfde zijn als de eerste helft; het schema qua tijden is hetzelfde, de meldingen op het horloge blijven hetzelfde, de soorten gelletjes blijven hetzelfde, het drinken blijft hetzelfde etc. Er is echter wel een grote verandering; de verzorgingsposten waar assistentie (of “crew”) is toegestaan in Champex-Lac, Trient en Vallorcine. Dit betekent dat ik hier aanpassingen kan aanbrengen in de planning indien nodig, maar ook dat ik niet zo veel spullen mee hoef te hebben continu en dat ik ter plekke mijn eigen voeding kan gebruiken in plaats van die van de organisatie. Vooral het laatste is nog interessant om naar te kijken.
Wat in de eerste helft voor veel mensen misschien zal missen is iets om de maag gevuld te kunnen hebben. In de eerste helft zal dit voornamelijk gebeuren met kleine dingen op de verzorgingsposten (denk aan fruit, chips en tucs), maar in de tweede helft kan ik hier mijn eigen dingen voor gebruiken. Mijn crew zal er voor zorgen dat dit allemaal voor mij klaar staan zodra ik de post op kom lopen. Hier is het plan om de keuze te hebben uit een aantal dingen en zo kan kiezen waar ik zin in heb. Dit is bewust niet volledig uitgedacht om zo in te spelen op de voorkeur van die dag. Om er voor te zorgen dat ik hoe dan ook genoeg eten in mijn maag krijg zal mijn crew ervoor zorgen dat ik de verzorgingsposten waar hij is altijd uit zal lopen met een van de repen van Lightning Endurance in mijn hand.
Mocht het nodig zijn heb ik op iedere van deze drie posten ook een bidon “lifesaver” staan om alles binnen te krijgen mocht het nodig zijn om iets extra binnen te krijgen of als ik op een eerder stuk door wat voor omstandigheden dan ook niet genoeg binnen heb gekregen. Als laatste extraatje zal ik ook de gehele race een zakje van de Winegums of Cola flesjes van Lightning Endurance bij me hebben. Dit staat niet vast in het plan, maar is gewoon bonus als ik er zin in heb. Op deze manier hoop ik tot heel ver in de race genoeg binnen te krijgen om een goed tempo te kunnen blijven lopen en de race tot een mooi einde te brengen.
Als de melding voor een gelletje net af gaat op een moment dat je je handen vol hebt moet je even een creatieve oplossing bedenken en het in kleine stapjes doen.
Bekijk ook
Winaar Merino Black zijn wintersokken van het zachtere en dikkere materiaal merinowol in de kleur zwart. Doordat ze grotendeels bestaan uit merinowol ...
Winaar RWB sokken zijn comfortabele sokken met de kleuren van de Nederlandse vlag, en ze zorgen voor een heerlijke verkoeling van je voeten dankzij de ...
Winaar Champ Wereldkampioen zijn comfortabele sokken in de kleur zwart en bieden je voeten een heerlijke verkoeling dankzij de unieke structuur. Het ...
Winaar CX GB zijn comfortabele sokken in de kleur grijs met zwarte strepen en bieden je voeten een heerlijke verkoeling dankzij de unieke structuur. Het ...
Meer sokken ‣
© 2011 - 2025 Wielervoeding.nl
Webwinkel door Manieu.nl